Volkoren pita met koningsoesterzwam gyros
Zelf gebakken pita’s zijn echt het allerlekkerst. 🤩 Trust me, het kneden is het waard !
Ingrediënten
Voor de pita
- 500 gram volkorenbloem + extra
- 200 milliliter water
- 150 gram haver yoghurt
- 1 zakje gist
- 1 eetlepel olijfolie + extra
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel oregano
Om te beleggen
- 140 gram koningsoesterzwam
- 0,5 zakje gyroskruiden
- 2 eetlepels olijfolie
- gemengde sla
- vegan tzatziki
- cherry tomaatjes
- ingelegde uitjes
Instructies
Stappen voor de pita's
- Zeef de bloem.
- Verwarm de melk met het water tot lauwwarm. Roer de gist en suiker er door en laat 5 minuten staan.
- Schenk het gist mengsel bij de bloem en voeg hier ook de olijfolie, zout en oregano bij.
- Meng de ingrediënten met een deeghaak in 10 minuten op een lage stand tot een elastisch deeg. Heb je geen keukenmachine hier voor? Hou er dan rekening mee dat je met de hand dubbel zo lang moet kneden. Het deeg is klaar als het niet meer plakt. Blijft het na 10 minuten plakken? Voeg dan nog wat extra bloem toe.
- Kneed het deeg tot een bol. Smeer de beslagkom in met olijfolie, leg de deegbol terug en besmeer ook deze met olijfolie. Dek af met een theedoek en zet een uur weg op een warme plek tot het deeg verdubbeld
- Bestuif het aanrecht met bloem. Verdeel het deeg in 8 kleinere bollen. Rol de bollen 1 voor 1 uit tot pita’s van ongeveer 20 cm doorsnee.
- Verhit een koekenpan met wat olijfolie. Leg de eerste pita er in en smeer de bovenkant in met olijfolie
- Bak de pita’s aan beide kanten +/- 2 minuten tot ze mooi bruin zijn en herhaal dit met alle deegbollen.
Stappen om te beleggen
- Trek de koningsoesterzwammen uit elkaar tot kleine stukjes.
- Meng de paddestoelen met de gyroskruiden en olijfolie.
- Bak de gyros krokant.
- Beleg de pita’s met tzatziki, gyros, ingelegde uitjes, sla, kalamata olijven & cherry tomaatjes. En eten maar !